Buku Terbitan Malaysiakini Dirampas


Dua buku terbitan anak syarikat Malaysiakini, Kinibooks, dirampas dalam dua serbuan yang dijalankan di Pulau Pinang dan Melaka.
Buku - 1FunnyMalaysia (1Malaysia Lucu) dan Where is Justice? (Di mana Keadilan?) - dirampas dari kedai buku Popular di Melaka Shopping Centre, di Melaka, semalam. Sebuah lagi cawangan kedai buku itu di Gurney Plaza, Pulau Pinang diserbu pada 7 Januari lalu.

Menurut pihak berkuasa, kedua-dua buku berkenaan “boleh mendatangkan ancaman kepada ketenteraman awam dan keselamatan serta memudaratkan soal moral.”Sejumlah 64 naskhah buku dirampas dalam kedua-dua operasi.

Pada serbuan di Melaka, semalam, sepasukan anggota polis dari ibu pejabat di Melaka melawat kedai buku Popular dan merampas 33 buku berkenaan.

Menurut polis, serbuan dijalankan menurut seksyen 18, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan.


1Funny Malaysia adalah rangkuman kartun karya Zunar's manakala Where is Justice? pula menceritakan mengenai kematian dan kekejaman polis ketika dalam tahanan. Ia memfokus kepada empat kes utama yang membabitkan Teoh Beng Hock, A Kugan, Altantuya Shaariibuu, dan Anwar Ibrahim.


Sumber : Malaysiakini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Amazon Deals